Anasayfa Haberler Duyurular İletişim Düğün -Sünnet Takvimi Ziyaretçi Defteri Arama 26 Nisan 2024 Cuma 
 
DİRLİK BİRLİKTEDİR.
İstek, Şikayet ve Öneri Bildiriminde Bulunmak için tıklayınız...
Hata Bildiriminde Bulunmak için tıklayınız...
Çayırpınar Köyü
 Köyümüz
 Yer isimleri
Köyde Sülaleler
Muhtarlarımız
Esnaflarımız
Mezunlarımız
Şehitlerimiz
Sanal Mezarlık
Ziyaretçi Defteri
Cep MESAJ Sistemi
Sizden Gelenler
Anılar
Şiirler
Sizin İçin Seçtik
Dernekler
Ankara
Çankırı
İstanbul
Dernek Tüzüğü
18.189.180.244
0
1506
1965
3285
18575
1869412 / 2589918
 
Veli Bilgilendirme Sistemi
 
KÖYÜMÜZ


   


     Orta Anadolu'nun kuzeyinde, Kızılırmak ile Batı Karadeniz ana havzaları arasında yer alan Çankırı 40º, 30º ve 41º kuzey enlemleri ile 32º, 30º ve 34º doğu boylamları arasında yer almaktadır.

     Çankırı merkeze bağlı Çayırpınar Köyü il merkezine 17 km  uzaklıkta ve kırlar adı verilen  bölge üzerinde kurulmuştur. Sınır komşuları; Ovacık, Küçüklü, Bayındır, Hasakça, Dede, Çivi ve Balıbağı köyleridir.Köyün tarihi ile ilgili olarak kaynaklarda pek fazla bilgiye rastlanılmamaktadır. Köyümüzün gün görmüş, eli öpülesi büyüklerimizin rivayetlerine göre köyün adı, güney doğusunda bulunan çayırlık alandaki pınardan gelmektedir. Çayır ve pınar kelimelerini insanlarımız özünde yoğurarak Çayırpınar ismini teşekkül ettirmişlerdir. Cumhuriyet dönemine ait kaynaklarda da köyün adı Çayırpınar olarak zikredilmektedir. Köyün bulunduğu yer ilk kuruluşta büyük bir çayırlık alan olup köyün alt kısmında bulunan Boyalık ismi verilen bölgede ise köyün ilk yerleşimi yapılmıştır. "Evardı" ile anılan bölge ismi düşünüldüğünde yerleşimin ilk bu bölgeye yapıldığı görülmektedir. Zamanla dere yatağının genişlemesi toprak kaymalarına sebep olduğu için köyün yerleşimi daha yukarılara doğru kaydırılarak  köy bugünkü  şeklini almıştır.

     Göçmen ailelerin Boyalık bölgesine gelmeleri ile köyün ilk yerleşim yeri  oluşturulmuştur. Bayındır, Küçüklü gibi köyler ise daha sonradan kurulmuşlardır. Köyümüz arazisi içerisinde yer alan Goramaz, Çatalyatak ve Köçekli bölgeleri de kısa süreli de olsa yerleşim yeri olarak kullanılmış ;fakat buradaki göçmenler zamanla farklı bölgelere geçiş yapmışlardır. Bu bölgeler bugün ekim arazisi olarak kullanılmaktadır.

      Köyümüz oldukça geniş arazilere sahip olup genellikle tarım ve hayvancılık halkımızın başlıca geçim kaynağıdır. Köyde 15 000 dekar tarım arazisi bulunmaktadır. Köyümüz Karadeniz iklim kuşağından İç Anadolu bölgesine özgü kara iklimine geçiş kuşağında yer almaktadır. Son yıllarda hayvancılıktan ziyade tarım alanındaki gelişmeler ön plana çıkmaktadır.

     Dede Köyü'nün karşısında, tarımsal arazilerin ve geniş otlakların bulunduğu bölüme ise Acı ismi verilir. Burada  ve Orta Ağıl ismi verilen yerde köy halkı, hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı dönemlerde  sürülerini otlatırlarmış. Bugün de halen kısmî de olsa buralarda hayvancılık yapılmaktadır. Takriben köye 15 km uzaklıktaki bu yerleşim yerlerine eskiden köylülerimiz merkeplerle süt sağmaya giderlermiş. Sütlerin sıcaktan bozulmaması için sütlerin bulunduğu kaplar  hayvanın gölge tarafına bağlanarak tekrar köye dönülürmüş.

     İnsanlarımız, yaşam sevinçlerini paylaşmayı , hayatın çileli mücadelelerini mutluluk deryalarına dönüştürmeyi  tek başlarına değil öbür insanlarla birlikte onlarla el ele vererek öğrenmişlerdir. Doyulan yerden ziyade sevgi ile yoğrulan topraklar "Vatan " kavramı ile yüce bir ifadeye tercüman olunmuştur. Hem geçimlerin temini hem de vatan toprağının nakış gibi işlendiği yerlerden biri de Çayırpınar Köyü olmuştur.

     Birlik ve beraberlik halkalarının genişletilmesi, gençlerimizin tanışıp kaynaşması, insanlarımızın birbirleri ile daha sık görüşüp buluşmaları, eski günleri yâd etmeleri, kültürel değerlerimizin bizlerden sonraki kuşaklara aktarılabilmesi için düzenlenen çeşitli programların yanı sıra 2003 yılından buyana köyümüzde il dışındaki köylülerimizin de iştirakleriyle "Bahar Şenlikleri" düzenlenmektedir.

 

  • ATALAY Bahattin:Çankırı Tarih-Coğrafya-Ekonomi ,Ankara,1984
  • Çankırı İl Yıllığı
  • Satılmış Sert (D.1337)-Köy Muhtarı



 
 
 
MEZUNLARIMIZ
Sizce Bu Kim ?
 
 
 
Şu anda sitede 1 kişi var.
Copyright © 2024 Çankırı Çayırpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Her Hakkı Saklıdır.
Sitedeki bilgi ve resimler resmi belge veya kanıt olarak kullanılamaz.
eposta: cayirpinar18@hotmail.com - cayirpinar18@gmail.com
Telefon : 0376 212 09 55 - 0541 818 70 05