Anasayfa Haberler Duyurular İletişim Düğün -Sünnet Takvimi Ziyaretçi Defteri Arama 27 Nisan 2024 Cumartesi 
 
DİRLİK BİRLİKTEDİR.
İstek, Şikayet ve Öneri Bildiriminde Bulunmak için tıklayınız...
Hata Bildiriminde Bulunmak için tıklayınız...
Çayırpınar Köyü
 Köyümüz
 Yer isimleri
Köyde Sülaleler
Muhtarlarımız
Esnaflarımız
Mezunlarımız
Şehitlerimiz
Sanal Mezarlık
Ziyaretçi Defteri
Cep MESAJ Sistemi
Sizden Gelenler
Anılar
Şiirler
Sizin İçin Seçtik
Dernekler
Ankara
Çankırı
İstanbul
Dernek Tüzüğü
18.223.134.29
0
182
2264
3584
18874
1869711 / 2590217
 
Veli Bilgilendirme Sistemi
 
DUYURU : YGS SINAVINDA ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİZ 23.03.2011 
ÖSYM’nin 27 Mart 2011 Pazar günü saat 10:00’da yapacağı üniversite sınavında bütün öğrencilerimize başarılar dileriz. Sınav ile ilgili uygulama yönergesinin tam metni yazımız ekindedir. ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesinden 

alınan bazı açıklamalar: Sınav Saati: Sınavı zamanında başlatabilmek için adayların, sınavdan 1 saat önce kimlik belgeleri kontrol edilerek, elle ve/veya elektronik detektörlerle üst aramaları yapılarak sınav salonlarına alınmalarına başlanır.
Sınava Girmek İçin Gerekli Belgeler
Adayların, sınav salonuna girebilmeleri için yanlarında bulundurmaları gereken belgeler şunlardır:
a) Sınava Giriş Belgesi:Bu belgeyi aday http://ais.osym.gov.tr internet adresinden kendi T.C. Kimlik Numarası ve şifresini kullanarak edinir. Belge renkli olabileceği gibi siyah beyaz da olabilir.
b) Nüfus cüzdanı veya pasaport:
Nüfus cüzdanı veya pasaport ile zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ve askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Nüfus cüzdanında adayın T.C. Kimlik Numarası ve fotoğrafı olmalıdır. Bir istisna olmak üzere, yaşları nedeniyle nüfus cüzdanında fotoğraf olmayan Askerî Lise Sınavı (ALS) adayları sınava alınmalıdır. Bu iki belge yanında bulunmayan aday sınav salonuna alınmaz. Bu belgeler, adaylar salona alınırken Salon Başkanının gözetiminde titizlikle incelenir, bir adayın yerine başkasını sınava sokmasına olanak verilmez. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Koyu renk camlı gözlük, sakal gibi kimlik kontrolünü güçleştiren ve yanılmalara yol açan durumlarda Salon Başkanı, adaylara gerekli uyarılarda bulunur, kimliği hakkında şüpheye düştüğü takdirde adayı sınava almayabilir. Yanında cep telefonu veya herhangi bir elektronik, mekanik cihaz bulunan aday sınav binasına ve salonuna kesinlikle alınmaz. Çanta, cüzdan, saat, kulaklık, kolye, küpe, bilezik, broş, yüzük vb. takı ve her türlü metal eşya ile sınava girmek de yasaktır. Sınavda kullanılmak üzere, iki adet kurşun kalem, bir adet silgi, bir adet kalemtıraş, bir adet peçete ile üç adet şeker her aday için ÖSYM tarafından temin edileceğinden, adaylar tarafından getirilecek yiyecek, içecek (su hariç) vb. tüketim maddeleri de sınav salonuna alınmaz. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirler.

(TAM METNİ )ÖSYM SINAV UYGULAMA YÖNERGESİ (Kurallara uygun bir sınav yapılabilmesi için bu yönergenin tüm görevliler tarafından dikkatle okunması ve uygulanması gerekmektedir.)
SINAV GÖREVLİLERİ
ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavların en üst yetkilisi ve sorumlusu ÖSYM Başkanıdır. Diğer sınav görevlileri aşağıda belirtilmiştir:
1) ÖSYM Merkez Sınav Güvenliği ve Koordinasyon Kurulu
2) ÖSYM Sınav Merkezi Sınav Güvenliği ve Koordinasyon Kurulu
3) ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisi
4) ÖSYM Büyükşehir Bölge Sınav Merkezi Yöneticisi
5) Bina Sınav Sorumlusu
6) Bina Yöneticisi
7) Bina Yöneticisi Yardımcısı
8) Salon Başkanı
9) Gözetmen/Yedek Gözetmen
10) ÖSYM Temsilcisi
11) Sınav Evrakı Nakil Kuryesi
12) Sınav Evrakı Nakil Güvenlik Görevlisi
13) Sınav Evrakı Koruma Görevlisi
14) Kent İçi Sınav Evrakı Nakil Kuryesi
15) Sınav Güvenlik Görevlisi
ÖSYM Merkez Sınav Güvenliği ve Koordinasyon Kurulu
ÖSYM Başkanı, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Temsilcisi, Taşıma ve Dağıtım Şirketi Temsilcisinden oluşur.
Sınav merkezlerinde sınavın tüm aşamalarının güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini ve sınavdan sonra evrakın güvenli bir şekilde ÖSYM’ye ulaşmasını sağlamakla görevlidir.
ÖSYM Sınav Merkezi Sınav Güvenliği ve Koordinasyon Kurulu
İl/İlçe/Bölge Sınav Merkezlerinde, Rektör/Rektörler, EGM Temsilcisi, Milli Eğitim Müdürü ve ilgili sınav merkezinin ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisinden oluşturulmuştur. Kurul Başkanı ilgili sınav merkezindeki Üniversitenin Rektörüdür. Birden fazla Üniversite Rektörlüğünün bulunduğu sınav merkezlerinde Kurul Başkanı ÖSYM tarafından belirlenir. (Üniversite Rektörlüğünün bulunmadığı sınav merkezlerinde (ilçelerde) Kurulda, sınav merkezinde Fakülte mevcut ise öncelikle Fakülte Dekanı, sadece Yüksekokul mevcut ise Yüksekokul Müdürü Rektör yerine Kurulda yer alacak, Fakülte mevcut ise Dekan yoksa Yüksekokul Müdürü Kurul Başkanı olacaktır. Birden fazla Dekanlık/Yüksekokul Müdürlüğü bulunan merkezlerde Kurul Başkanı ÖSYM tarafından belirlenecektir.) Ankara, İstanbul ve İzmir sınav merkezleri yeniden yapılandırılmıştır. Bu illerin her biri kendi içinde bölgelere ayrılarak, her bir bölge için bir ÖSYM Sınav Merkezi Sınav Güvenliği ve Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Kurul sınavın yapılacağı il/ilçe/bölge sınav merkezlerinde sınavın tüm aşamalarının güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini ve sınavdan sonra evrakın güvenli bir şekilde ÖSYM’ye ulaşmasını sağlamakla görevlidir.
ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisi
Sınavın yapıldığı merkezlerde sınavın düzenlenmesi ve uygulanmasında birinci derecede yetki ve sorumluluğa sahiptir. ÖSYM Başkanlığınca görevlendirilir.
ÖSYM Büyükşehir Bölge Sınav Merkezi Yöneticisi
Ankara, İstanbul ve İzmir illerinin her biri kendi içinde bölgelere ayrılarak, her bir bölge için ÖSYM Büyükşehir
Bölge Sınav Merkezi Yöneticisi belirlenmiştir. ÖSYM Büyükşehir Bölge Sınav Merkezi Yöneticileri kendi sınav bölgelerinde ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisi olarak görev yapacaklardır. Bölgelerinde sınavın düzenlenmesi ve uygulanmasında birinci derecede yetki ve sorumluluğa sahiptir.
Bina Sınav Sorumlusu
Görevli olduğu binada, sınavın bütün salonlarda Sınav Uygulama Yönergesine uygun biçimde yürütülmesinden birinci derecede sorumludur. Bina Yöneticisi ile koordineli bir şekilde görev yürütür. Sınavın başlama saatinden en az 2 saat önce sınavın yapılacağı binada hazır bulunur. Görevleri şöyle özetlenebilir:
a) Bina Yöneticisi ile zamanında görüşerek salonların Salon Tanıtım Formundaki düzene getirilmesini ve bu
Formların sınavdan en az bir gün önce salon kapılarına asılmasını sağlamak,
b) Bina ve salonların durumunu gözden geçirip eksikliklerin giderilmesini sağlamak,
c) Sınav günü sınav evrakını Kent İçi Sınav Evrakı Nakil Kuryesinden teslim almak ve aynı evrakı sınavdan sonra, yine sınav binasında, bu kuryeye teslim etmek,
d) Binasında görevli olan Bina Yöneticisi ve Salon başkanlarıyla sınav günü sınav başlamadan önce görevli oldukları binada bir toplantı yapmak, Sınav Uygulama Yönergesini birlikte inceleyerek sınav süresince
Salon Başkanlarının aynı tutumu göstermelerini sağlamak,
e) Binaya ait ilk kutudan çıkması gereken Bina Sınav Formları içindeki Görevli Listesi’ni esas alarak binada göreve gelen kişilere, görev kartları ile özel kimlik belgelerini kontrol ederek görevli oldukları salonları bildirmek,
f) Listeyi imzalayan görevlilere “Bina Görevli Kartları” içinde bulunan “Görevli Kartı”nı vermek,
g) Yoklama yaparak göreve gelmeyen görevlileri tespit etmek,
h) Yedek Gözetmen veya yedek sınav evrakı ihtiyacı oluştuğunda ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisine başvurmak,
ı) Görevli olduğu binada sınavın güvenli ve kurallara uygun olarak yapılması için gerekli tüm önlemleri almak,
i) Sınav düzenini bozan durumlara engel olmak,
j) Sınav binası içerisinde sınav süresince çay, kahve vb. içeceklerin yapılmasına ve tüketilmesine engel olmak.
Bina Yöneticisi
Sınav yapılacak binadaki kurumun yetkili bir yöneticisidir. Bina Sınav Sorumlusu ile yakın iş birliği yapar.
Binadaki salonların sınav koşullarına göre hazırlanmasından sorumludur. Sınavın başlama saatinden en az 2 saat önce görevli olduğu binada hazır bulunur. Görevleri şöyle özetlenebilir:
a) Bina ve salonların sınav koşullarına göre hazırlanmasını sağlamak,
b) Sınavdan önce, sınav güvenliğini zedeleyecek unsurların olup olmadığını tespit etmek amacıyla sınav binasında arama yapmak, varsa sınav güvenliğini zedeleyecek unsurlar için gerekli önlemleri almak,
c) Sınavdan bir gün önce Bina Yöneticisi Yardımcısı ile birlikte oturma yerlerine, Salon Tanıtım Formu üzerinde yazılı olan bilgiye uygun olarak Sıra Numarası verilmesini sağlamak,
d) Her sınav salonuna bir adet duvar saati asılmasını sağlamak,
e) Sınav binasına girişte adayların kimlik belgelerinin kontrolünü ve sık sık adaylara çanta vb. eşya, cep telefonu veya herhangi bir elektronik cihaz ile sınav binasına girilemeyeceğinin duyurusunu yapacak bir görevlinin, sınav binası kapısında sınava girişler tamamlanıncaya kadar bulunmasını sağlamak,
f) Kış aylarında yapılan sınavlarda sınav salonlarının yeterli düzeyde ısıtılmasını sağlamak,
g) Sınav binasında sınavın başlayış ve bitiş saatini belirtmek için kesinlikle zil çalınmamasını sağlamak,
h) Salon görevlilerine tükenmez kalem temin etmek,
ı) Sınav süresince binadaki faks, telefon ve cep telefonları ile her türlü elektronik, mekanik cihazın kullanılmamasını, bilgisayar ve fotokopi makinelerinin ve varsa internet ağının kapalı konumda tutulmasını sağlamak,
i) Sınav binası içerisinde sınav süresince çay, kahve vb. içeceklerin yapılmasına ve tüketilmesine engel olmak,
j) Görevli olduğu binada sınavın güvenli ve kurallara uygun olarak yapılması için gerekli tüm önlemleri almak,
k) Sınav düzenini bozan durumlara engel olmak (bina içinde ve dışında gürültü vb.).
Bina Yöneticisi Yardımcısı
Her konuda Bina Yöneticisine yardım eder. Sınavın başlama saatinden en az 2 saat önce görev yapacağı binaya gelir. Aynı zamanda bina sınav denetim görevlerini de üstlenir. Görevleri şöyle özetlenebilir:
a) Salon Tanıtım Formu üzerinde yazılı olan bilgiye uygun olarak salondaki sıraların düzenlenmesinde ve oturma yerlerine sıra numarası verilmesinde Bina Yöneticisine yardımcı olmak,
b) Sınav salonlarına en az bir adet duvar saati asmak,
c) Binanın giriş ve çıkışlarını kontrol altında tutarak sınav binasına görevliler ve adaylar dışında kimsenin alınmamasını sağlamak,
d) Adayların binaya alınması sırasında emniyet görevlilerine yardımcı olmak,
e) Sınav binasına alınmaları sırasında adayların kimlik belgelerinin kontrolünü yapmak,
f) Sınav binasına alınmaları sırasında adaylara sık sık çanta vb. eşya, cep telefonu veya herhangi bir elektronik cihaz ile sınav binasına girilemeyeceğinin duyurusunu yapmak,
g) Sınav sırasında binada gerekli kontrolleri yaparak sınavın güvenli ve sessiz bir ortamda yapılmasını sağlamak,
h) Sınav bitiminde sınav salonlarını dolaşarak görevlilerin ve adayların unuttukları belge, eşya vb. olup olmadığını kontrol etmek.
Salon Başkanı
Sınavın, salonda kurallara uygun biçimde uygulanması yetki ve sorumluluğu Salon Başkanına verilmiştir.
Sınavdan 1 saat önce adaylar sınav binasına alınmaya başlanacağından, sınav günü sınavın başlama saatinden en az 1 saat 15 dakika önce görevli olduğu binada bulunmaları zorunludur. Adaylar sınav salonlarına girmeden önce görev yapacakları sınav salonunda bulunurlar. Binaya geldiğini Bina Sınav Sorumlusuna bildirir, görev yapacağı salonu öğrenir ve Görevli Listesini imzalar, geldiği saati yazar Görevli Kartını alarak yakasına takar.
Sınav görevine geç gelen sınav görevlilerinin yerine yedek görevlilerden görevlendirme yapılacağından ilgili sınav günündeki mevcut görevleri iptal edilecek, kendilerine daha sonra ÖSYM tarafından yapılacak diğer sınavlarda da görev verilmeyecektir.
Gözetmen/Yedek Gözetmen
Salon Başkanının yetki ve sorumluluğunda olmak üzere, görevlendirildiği salonda, sınavın kurallara uygun olarak yürütülmesini gözetir ve Salon Başkanına her konuda yardım eder. Sınavın başlama saatinden en az 1 saat 15 dakika önce görevli olduğu binada bulunur. Görev yapacağı salonu Bina Sınav Sorumlusundan öğrenir ve Görevli Listesini imzalar, geldiği saati yazar Görevli Kartını alarak yakasına takar. Geldiğini Salon Başkanına bildirir. Sınav görevine geç gelen sınav görevlilerinin yerine yedek görevlilerden görevlendirme yapılacağından ilgili sınav günündeki mevcut görevleri iptal edilecek, kendilerine daha sonra ÖSYM tarafından yapılacak diğer sınavlarda da görev verilmeyecektir.
ÖSYM Temsilcisi
Sınavın her düzeydeki organizasyonunun ve uygulamasının standartlara uygunluğunu denetlemek ve yukarıda yazılı tüm görevlilere yardımcı olmak amacıyla sınav merkezlerine ÖSYM Temsilcisi gönderilir. ÖSYM
Temsilcisi denetim görevini ÖSYM Başkanı adına yapar. ÖSYM Temsilcisinin denetim görevi engellenemez.
Sınavdan en az bir gün önce görevlendirildiği sınav merkezinin ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisiyle bizzat görüşüp kendisinden sınav göreviyle ilgili açıklayıcı bilgileri alır. Sınav günü sınavın başlama saatinden en az bir saat önce görevli olduğu binada bulunur. Sınavdan sonra bu sınava ilişkin gözlemlerini, değerlendirmelerini ve önerilerini kapsayan bir rapor hazırlayıp sınavdan sonraki ilk hafta içerisinde ÖSYM Başkanlığına ulaştırır. ÖSYM Başkanı ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisine karşı sorumludur. Gerektiğinde sessizce, adayların dikkatini dağıtmadan her salona girebilir, sınav uygulamasına ilişkin ayrıntıları, adayların kimlik belgelerini kontrol edebilir. Bir salondaki sınavın kurallara uygun biçimde yapılmadığını ya da kopya girişiminde bulunulduğunu raporunda bildirdiği takdirde, ÖSYM takdir hakkını kullanarak, belirtilen salonda sınava giren adayların bazılarının ya da tümünün sınavını geçersiz sayabilir.
Sınav Evrakı Nakil Kuryesi
ÖSYM Başkanlığınca atanır. ÖSYM’de, kapalı ve mühürlü kamyonlara yüklenen sınav evrakını, sınav merkezlerine emniyet görevlilerinin koruması altında götürür ve sınavdan en az bir gün önce ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisine Tutanakla imza karşılığında teslim eder. Sınavdan sonra aynı sınav evrakını ÖSYM Sınav
Merkezi Yöneticisinden imza karşılığında teslim alarak ÖSYM’ye getirir.
Sınav Evrakı Nakil Güvenlik Görevlisi
Sınav Evrakı Nakil Kuryesi ile aynı görev ve sorumluluğu paylaşır. EGM personelinden ÖSYM Başkanlığınca atanır. Sınav evrakını, kapalı ve mühürlü kamyonlarla, sınav merkezlerine götürür ve ÖSYM Sınav Merkezi
Yöneticisine teslim eder. Sınavdan sonra aynı sınav evrakını ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisinden teslim alarak
ÖSYM’ye getirir.
Sınav Evrakı Koruma Görevlisi
ÖSYM Başkanlığınca atanır. Koruma görevlileri sınav evrakının, sınav merkezlerinde, sınav öncesinde ve sonrasında korunmasında birinci derecede sorumludur.
Sınav evrakının sınav merkezine gelişinde hazır bulunur. Kapalı kamyonlardan sınav evrakının taşınmasında
ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisiyle birlikte çalışır, taşıma işi bittikten sonra kapının mühürlenmesi işini izler ve sınav evrakının tümü sınav binalarına götürülmek üzere alınıncaya kadar bu kapının önünden ayrılmaz.
Tuvalet ihtiyacını koruma görevlileri nöbetleşe giderir. Sınav evrakı, sınav binalarından geldikten sonra da kapalı kamyonlara yükleme yapılıncaya kadar yukarıda açıklanan görevleri sürdürür. Sınav Evrakı Koruma Görevlisi, sınav evrakının saklanacağı yer ve görev alanına ilişkin önerileri ÖSYM Başkanlığına bir rapor ile iletir.
Kent İçi Sınav Evrakı Nakil Kuryesi
ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisi tarafından belirlenir. ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisinden kendi dağıtım/toplama grubuna giren binaların sınav evrakını, sınav günü sınavın başlama saatinden 2,5 saat önce imza karşılığında teslim alır.
Sınav evrakını, ÖSYM’nin sağladığı araç ve önlemlerle sınavın başlama saatinin 2 saat öncesinden başlayarak,
ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisinin belirlediği sırada olmak üzere, kendi dağıtım/toplama grubuna giren binaların Bina Sınav Sorumlularına, sınav yapılacak binada imza karşılığında teslim eder. Sınav evrakını ilgili binanın Bina Sınav Sorumlusu dışında hiç kimseye teslim etmez. Sınavdan hemen sonra, aynı evrakı, ÖSYM
Sınav Merkezi Yöneticiliğine getirmek üzere Bina Sınav Sorumlularından imza karşılığında teslim alır.
Teslim işlemleri Bina Sınav Evrakı Alındı-Verildi Tutanağı imzalanarak yapılır. Her bina için ayrı ayrı düzenlenen bu tutanaklar, dağıtım/toplama grubuna göre, dosya içinde, sınav evrakıyla birlikte ÖSYM Sınav
Merkezi Yöneticisince Kent İçi Sınav Evrakı Nakil Kuryesine verilir. Sınavdan sonra aynı dosyaları ÖSYM'ye gönderilmek üzere ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisine teslim eder.
Sınav Güvenlik Görevlisi
Sınavın her aşamasında sınavın huzurlu ve güvenli bir şekilde uygulanmasında yetkilidir. Sınav evrakının nakli, korunması, sınav yapılacak binalarda güvenlik önlemlerinin uygulanması amacıyla görevlendirilir.
Sınav günü sınavın başlama saatinden en az 1,5 saat önce görevli oldukları binada bulunur. Bina Sınav
Sorumlusunda bulunan Görevli Listesini imzalar, saati yazar.
Bina Yöneticisi ile birlikte, sınavdan önce, sınav güvenliğini zedeleyecek unsurların olup olmadığını tespit etmek amacıyla sınav binasında arama yapar, sınav güvenliğini zedeleyecek unsurlar için gerekli önlemleri alır.
Sınava girecek adayları ve sınav görevlilerini elle ve/veya dedektörle arar. Sınav binasına, adayların ve sınav görevlilerinin çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş vb. metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz ile girmesine izin vermez.
GENEL BİLGİLER
Sınav Görevlilerinin Dikkat Etmesi Gereken Genel Kurallar
Tüm sınav görevlileri sınava en az bu yönergede kendileri için belirtilen saatlerde gelmelidir. Sınav görevine geç gelen sınav görevlilerinin yerine yedek görevlilerden görevlendirme yapılacağından ilgili sınav günündeki mevcut görevleri iptal edilecek ve daha sonra ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda bir daha görev verilmeyecektir.
Sınav günü sınavın başlama saatinden 30 dakika önce binaya gelerek Bina Sınav Sorumlusunun gözetiminde yoklamayı imzalamayan Sınav görevlisinin yerine yedek görevli görevlendirileceğinden görevlendirilmesi iptal edilmiş sayılır. Görevi iptal edilen görevliye sınav ücreti ödenmez, bir sonraki sınavda da görev verilmez.
Sınav süresince bütün sınav görevlilerinin görev kartları görünür bir şekilde yakalarında takılı olmalıdır.
Sınav görevlileri, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Ek Madde 19'a göre, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında
Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikin 5. maddesinde belirtilen kılık kıyafet kurallarına uymak zorundadır. Bu yönetmeliğin 5. maddesi, elbiselerin temiz, düzgün, ütülü, ayakkabıların boyalı, görev mahallinde başın daima açık olmasını öngörmektedir.
Sınavın uygulanmasında yapılacak yanlışlıktan dolayı adayın uğrayacağı mağduriyetten, sınav görevlileri sorumlu olacaktır. Görevde kusuru saptanan görevliler kurumlarına bildirilerek bunlar hakkında soruşturma açılması istenecektir.
Sınav sırasında görevlilerin, sınav binası ve sınav salonunda sınav süresince herhangi bir şey yemeleri ya da içmeleri, kendi aralarında konuşmaları tedirginlik yarattığından görevlilerin bu tür davranışlardan özenle kaçınmaları gerekmektedir.
Sınav görevlilerinin zorunlu haller dışında sınav salonundan dışarı çıkmaları, diğer sınav salonlarına girmeleri, sınava gelmeyen, sınavı erken bitiren adayların soru kitapçıklarını açmaları, sınav salonundan çıkarmaları, fotokopisini çekmeleri ve başkasının incelemesine izin vermeleri, sınav sırasında gazete, kitap, ödev veya sınav kâğıdı gibi şeyler okumaları kesinlikle yasaktır.
Sınav görevlileri sınava gelirken giydiği ayakkabının, sınav salonunda dolaşırken ses çıkarmayacak, adayları rahatsız etmeyecek şekilde olmasına dikkat etmelidir. Sınav sırasında adayların dikkatini dağıtmamaya (kimlik kontrolleri vb. durumlarda) özen göstermelidir.
Tüm sınav görevlileri de adaylar gibi sınav binasına girişte emniyet görevlileri tarafından aranmaktadır. Bu nedenle sınava gelirken getirilmesi yasak eşyaları yanlarında bulundurmamaları gerekmektedir. Cep telefonu, cüzdan, çanta, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, bilezik, broş, yüzük vb. metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz yasaktır. Görevliler sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirler.
Sınav binasında sadece emniyet görevlileri ile Bina Sınav Sorumlusunda cep telefonu bulunabilir. Sınav görevlileri sınav sırasında faks, telefon, bilgisayar ve fotokopi makinesi vb. de kullanamazlar.
Bu önlemler, sınav güvenliğini zedeleyecek durumların ortaya çıkmasını önlemeye yönelik olduğundan, sınav görevlileri bu durumu anlayışla karşılamalıdır.
Sınav Saati
Sınavı zamanında başlatabilmek için adayların, sınavdan 1 saat önce kimlik belgeleri kontrol edilerek, elle ve/veya elektronik dedektörlerle üst aramaları yapılarak sınav salonlarına alınmalarına başlanır.
Sınava Girmek İçin Gerekli Belgeler
Adayların, sınav salonuna girebilmeleri için yanlarında bulundurmaları gereken belgeler şunlardır:
a) Sınava Giriş Belgesi:
Bu belgeyi aday http://ais.osym.gov.tr internet adresinden kendi T.C. Kimlik Numarası ve şifresini kullanarak edinir. Belge renkli olabileceği gibi siyah beyaz da olabilir.
b) Nüfus cüzdanı veya pasaport:
Nüfus cüzdanı veya pasaport ile zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ve askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Nüfus cüzdanında adayın T.C. Kimlik Numarası ve fotoğrafı olmalıdır.
Bir istisna olmak üzere, yaşları nedeniyle nüfus cüzdanında fotoğraf olmayan Askerî Lise Sınavı (ALS) adayları sınava alınmalıdır.Bu iki belge yanında bulunmayan aday sınav salonuna alınmaz. Bu belgeler, adaylar salona alınırken Salon Başkanının gözetiminde titizlikle incelenir, bir adayın yerine başkasını sınava sokmasına olanak verilmez.
Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Koyu renk camlı gözlük, sakal gibi kimlik kontrolünü güçleştiren ve yanılmalara yol açan durumlarda Salon Başkanı, adaylara gerekli uyarılarda bulunur, kimliği hakkında şüpheye düştüğü takdirde adayı sınava almayabilir. Yanında cep telefonu veya herhangi bir elektronik, mekanik cihaz bulunan aday sınav binasına ve salonuna kesinlikle alınmaz. Çanta, cüzdan, saat, kulaklık, kolye, küpe, bilezik, broş, yüzük vb. takı ve her türlü metal eşya ile sınava girmek de yasaktır.
Sınavda kullanılmak üzere, iki adet kurşun kalem, bir adet silgi, bir adet kalemtıraş, bir adet peçete ile üç adet şeker
her aday için ÖSYM tarafından temin edileceğinden, adaylar tarafından getirilecek yiyecek, içecek (su hariç) vb. tüketim maddeleri de sınav salonuna alınmaz. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirler.
Sınav Yeri
Adaylar sınava, üzerinde kendi adı, soyadı ve T.C. Kimlik Numarasının yazılı bulunduğu Sınava Giriş Belgesinde belirtilen bina, salon ve sırada girmek zorundadır.
Soru Kitapçığı/Cevap Kâğıdı
Soru kitapçığı, cevap kâğıdı ile birlikte adaya özel kapalı bir poşet içinde bulunmaktadır. Bir adayın kullanacağı soru kitapçığı ile cevap kâğıdının ön yüzünde adayın fotoğrafı, adı, soyadı ve T.C. Kimlik Numarası bilgisayarca önceden basılmıştır. Her soru kitapçığının numarası farklıdır. Soru kitapçıklarının kapsadıkları sorular birbirinin tamamen aynıdır. Sadece soruların sırasında ya da sorudaki seçeneklerin yerlerinde değişiklikler bulunmaktadır. Bu nedenle her soru kitapçığının cevap anahtarı birbirinden farklıdır. Soru kitapçığı numarasını cevap kâğıdına yazıp kodlamayan adayın cevap kâğıdı değerlendirmeye alınamaz. Adayın soru kitapçığı numarasını doğru kodlayıp kodlamadığı görevlilerce kontrol edilmelidir. Soru kitapçığı ve cevap kâğıdı poşeti adaylara rastgele değil, ad ve soyadı denetimi yapılarak dağıtılmalıdır. Adaylar, testin cevaplarını cevap kâğıdında o test için ayrılmış alana işaretleyeceklerdir.
Cevaplama Süresi
Sınavda tanınan cevaplama süresi, cevap kâğıdı üzerinde ön işlemler bitirildikten sonra Salon Başkanının Sınav başlamıştır. dediği andan itibaren hesaplanır. Cevaplama işlemini erken bitiren adaylar ancak sınav evrakını teslim ederek sınav salonundan ayrılabilir. Sınav süresinin ¾’ü tamamlanmadan önce ve son 15 dakikası içinde sınava devam etmek istemeyen aday dışarı çıkarılmaz.
SINAV EVRAKI
Bina Sınav Evrakı Kutusu
Bina sınav evrakı her binaya kilitli Bina Sınav Evrakı Kutu/Kutuları içinde teslim edilir. Her kutunun içinde iki adet kapatma kilidi bulunur. Kutulara, sıra numarası verilmiş, son kutu tanıtım etiketine SON sözcüğü yazılmıştır.
Kutular içinde şunlar bulunmaktadır:
a) Salon Sınav Evrakı Poşetleri
b) Her salonun salondaki aday sayısı kadar içerisinde kalem, silgi vb. bulunan paketleri,
c) Her salonun Aday Kontrol Listesi (1 no'lu kutuda)
d) Bina Görevli Kartları (1 no'lu kutuda)
e) Bina Sınav Formları (1 no'lu kutuda)
f) Bina Sınav Sorumlusu yazısı (1 no'lu kutuda)
g) İzin Formu (1 no'lu kutuda)
Binaya ait bu evrakın kullanımı şöyledir:
Aday Kontrol Listesi: Listede her sınav salonu için, o sınav salonunda sınava girecek adayların fotoğrafı ve kimlik bilgileri bulunmaktadır. Adaylar, salon görevlilerince bu listeden kimlikleri ve fotoğrafları kontrol edilerek salona alınacaklardır. Liste, salonda yoklama yapılması ve sınava gelmeyen adayların işaretlenmesi amacı ile de kullanılacaktır.
Bina Görevli Kartları: İçinde binada görevli Salon Başkanı ve Gözetmenlerin “Sınav Görevlisi Tanıtım
Kartı” bulunmaktadır.
Bina Sınav Formları: Görevli Listesi ve Salon Sınav Evrakı Teslim Tutanağından oluşmaktadır.
* Görevli Listesi: Listede, binadaki sınav salonlarıyla sınav görevlilerinin tümü gösterilmiştir. Liste salon görevlilerine, görevli oldukları salonların bildirilmesinde kullanılır, sınav düzenine ilişkin yoklama ve denetlemeler sırasında Bina Sınav Sorumlusuna kolaylık sağlar.
* Salon Sınav Evrakı Teslim Tutanağı: Tutanak, Bina Sınav Sorumlusundan Salon Sınav Evrakı
Poşetini teslim alan ve sınav sonunda tekrar ona teslim eden Salon Başkanları tarafından imzalanır.
Bina Sınav Sorumlusu Yazısı: Bu yazının bina sınav evrakının konulduğu odanın kapısına asılması gerekir.
İzin Formu: Sınava en fazla 15 dakika geciken adayın mazeretinin kabul edildiğini ve sınava alınabileceğini gösterir bir belgedir. Salon Başkanına verilmek üzere Bina Sınav Sorumlusu tarafından doldurulur.
Salon Sınav Evrakı Poşeti
Bir salona ait sınav evrakı, ÖSYM'deki paketleme sırasında, salonun kapasitesine göre Salon Sınav Evrakı Poşetine/Poşetlerine konulur. Salon Sınav Evrakı Poşeti, soru kitapçıklarının ve cevap kâğıtlarının güvenliğini korumak üzere yapılmıştır ve açıldığı zaman tekrar kapatılması mümkün değildir. Adayların önünde sınav salonunda açılmalıdır.
Her salonun Salon Sınav Evrakı Poşeti içinde aşağıdakiler bulunur:
a) Soru Kitapçığı/Cevap Kâğıdı Poşetleri
b) Salon Sınav Tutanağı (mukavva plakalar arasında)
c) Cevap Kâğıtları Dönüş Poşeti (mukavva plakalar arasında)
d) Mukavva plakalar
e) Lastik bantlar
SINAVIN UYGULANMASI
Kent İçi Sınav Evrakı Nakil Kuryesi sınav evrakını, sınav binasında sınavın başlama saatinden 2 saat öncesinden başlayarak ilgili Bina Sınav Sorumlusuna kimlik denetimi yaparak imza karşılığında teslim eder. Sınav evrakını sınav biter bitmez bu binalardan aynı düzen içinde toplar.
Bina Sınav Sorumlusunun Yapacağı İşlemler
1) Sınav günü, binanıza ait sınav evrakını, görevli olduğunuz binada Kent İçi Sınav Evrakı Nakil Kuryesinden
Bina Yöneticisi ile birlikte imza karşılığında teslim alınız. Bu sırada özel kimlik belgeniz ile görevlendirildiğinizi gösteren belgeyi yanınızda bulundurunuz.
2) Bina Sınav Evrakı Kutularını, binanızda giriş katında uygun bir odaya getiriniz.
3) Bina Sınav Sorumlusu yazısını odanın kapısına asınız.
4) Sınavın güvenliği ve adayların tedirgin olmamaları için, Bina Yöneticisi ve Yardımcısı ile iş birliği yaparak binanıza, adaylar ve görevliler dışında kimsenin girmesine izin vermeyiniz.
5) Emniyet görevlileriyle iş birliği yaparak sınav binasına alınması yasak olan eşyalarla, cep telefonu veya herhangi bir elektronik, mekanik cihazla gelen adayların ve görevlilerin sınav binasına girmelerine kesinlikle izin vermeyiniz.
6) Binanıza ait ilk kutudan çıkması gereken Bina Sınav Formları içindeki Görevli Listesini esas alarak binanızda göreve gelen kişilere görev kartları ile özel kimlik belgelerini mutlaka kontrol ederek görevli oldukları salonları bildiriniz. Görevlilere Listeyi imzalatarak, saati yazdırınız.
7) Listeyi imzalayan görevliye Bina Görevli Kartları içinde bulunan Görev Kartını keserek ve ilgilinin fotoğrafını kontrol ederek görevliye veriniz, kartı yakasına takmasını sağlayınız.
8) Bu işlemi yapan her Salon Başkanına kendi salonuna ait Aday Kontrol Listesini veriniz. Adayların salona alınırken bu Listeden bilgilerinin ve fotoğrafının kontrol edilerek salona alınması gerektiğini belirtiniz.
9) Sınav başlamadan önce yoklama yaparak göreve gelmeyenlerin yerine, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisine başvurarak yedek gözetmen isteyip ilgili salonlarda görevlendiriniz.
10) Salon Başkanının görevine gelemediği durumlarda, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisine telefonla bilgi verip gerekli onayı sözlü olarak aldıktan sonra niteliği uygun olan bir Gözetmeni Salon Başkanı olarak görevlendiriniz.
11) Salon Sınav Evrakı Poşeti/Poşetlerini ve içinde salondaki aday sayısı kadar kalem, silgi vb. olan paketini sınav başlama saatinden 30 dakika öncesinden başlayarak, Salon Başkanlarına kimlik denetimi yaparak imza karşılığında teslim ediniz.
12) Salon Sınav Evrakı Poşetlerinin dağıtımını tamamladıktan sonra elinizde kalan boş kutuları, Bina Sınav
Formlarını koruma altına alınız.
13) Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde, sınavın başlangıcına yetişememiş adayları atandıkları salonda sınava alıp almama konusu Bina Sınav Sorumlusu olarak sizin takdirinize bırakılmıştır. Durumu inceleyiniz, uygun görüyorsanız sınava en çok 15 dakika geç kalmış adayı sınava alması için Salon Başkanına verilmek üzere izin formunu düzenleyiniz. Ancak, sınava geç giren adaylara ek süre tanınmayacağını ve salondaki sınavın, başlangıç sırasında hesaplanmış olan saatte bitirileceğini söyleyiniz.
14) Bir aday sınavın herhangi bir anında sınavı bırakıp dışarı çıkmak isteyebilir. Sınav süresinin ¾’ü tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınava devam etmek istemeyen aday sınav salonundan dışarı çıkarılmamalıdır. Ancak bu kurala uymayarak sınav salonundan çıkan adayı sınav süresinin ¾’ü tamamlanıncaya kadar binada bekletiniz. Binadan çıkmak için ısrar eden aday olduğunda emniyet görevlilerinden yardım alınız. Bu süre dolmadan binayı terk eden adayla ilgili Tutanak tutunuz.
15) Binada yedek soru kitapçığı ve yedek cevap kâğıdı bulunmamaktadır. Salonlardan yedek soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşeti isteği geldiği takdirde ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticisine başvurarak hemen yedek sınav evrakı sağlayınız.
16) Zaman zaman salonları dolaşarak sınavın kurallara uygun biçimde yürütülmesini sağlayınız.
17) Sınav kurallarına özen göstermeyen, Görev Kartını yakasına takmayan görevlileri uyarınız.
18) Salon kapılarının zorunlu bir neden olmadıkça sınav süresince açık tutulmasını sağlayınız.
19) Sınav süresince salonlarda, binada ve binanın çevresinde sessizliğin sağlanması son derece önemlidir. Bu konuda tüm sınav görevlilerini uyarınız ve sessizliğin bozulmasına yol açan olay olursa derhâl müdahale ediniz.
20) Binanızda, gerektiğinde talep ettiğiniz yardımları sağlamak üzere emniyet görevlileri bulunacaktır. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda emniyet görevlilerinden yardım alınız.
21) Sınav bitince Salon Başkanlarının geri getirecekleri Salon Sınav Evrakı Poşetlerini teslim alınız.
22) Salon Sınav Evrakı Poşetini teslim eden her Salon Başkanına Salon Sınav Evrakı Teslim Tutanağını imzalatınız.
23) Bina Sınav Evrakı Kutularına,
a) Sınav salonlarından gelen Salon Sınav Evrakı Poşetlerini,
b) Bina Sınav Formlarını (1 no'lu kutuya),
c) Bina Görevli Kartları (boş hali dahil) (1 no'lu kutuya),
d) Kullanılmayan İzin Formlarını (1 no'lu kutuya),
e) Sınavın uygulanışına ilişkin ve ÖSYM Başkanlığına ulaştırılması gereken yazı, tutanak vb. belgeleri
(1 no'lu kutuya) koyunuz ve bu kutu/kutuları Merkezimizden gönderilen özel kilitle kapatınız. Kutuların içine bunların dışında herhangi bir şey (kalem, silgi vb.) koymayınız.
24) Bina Yöneticisi ile birlikte Bina Sınav Evrakı Kutularını binaya gelecek Kent İçi Sınav Evrakı Nakil
Kuryesine imza karşılığında teslim ediniz.
Salon Başkanının Yapacağı İşlemler
Sınavın başlama saatinden en az 1 saat 15 dakika önce görevli olduğunuz binada bulununuz. Bina Sınav
Sorumlusundan görev yapacağınız salonu öğreniniz, salonunuza ait Aday Kontrol Listesini alınız.
Adayların Salona Alınması
Bir salonda sınavın zamanında başlatılabilmesi, sınavın kurallara uygun biçimde yürütülmesi ve sahteciliklerin önlenebilmesi, her şeyden önce, adayların salona alınmaları ve yerleştirilmeleri ile kimlik denetimleri sırasında gösterilecek titizliğe bağlıdır.
1) Adaylar binaya alınmaya başlamadan önce görev yapacağınız salona geliniz, gözetmenlerinizle birlikte sınav salonunu gözden geçiriniz.
2) Sizden önce salona girmiş adayları dışarı çıkartınız.
3) Sıra numaralarının Salon Tanıtım Formuna uygun verilip verilmediğini kontrol ediniz. Sıra numaraları bu
Forma uygun olarak verilmemişse uygun hâle getiriniz. Sınav salonu Salon Tanıtım Formuna uygun hâle getirilemiyorsa, salona uygun yeni oturma düzenini oluşturarak SIRA NUMARASI veriniz. Yeni oturma düzenini Salon Sınav Tutanağının arka yüzünde nedenini de yazarak belirtiniz.
4) Sınav salonuna bir adet duvar saati asılmış olmalıdır. Saat yoksa Bina Sınav Sorumlusundan temin ediniz.
5) Sınavın başlama saatinden 1 saat önce adayların yüzüne, Sınava Giriş Belgesine, özel kimlik belgesine ve
Aday Kontrol Listesindeki fotoğrafına bakıp dikkatle inceleyerek adayları tek tek salona alınız.
6) Bilgisini kontrol ettiğiniz adaya ait Kontrol Edildi kutucuğuna X işareti koyunuz. (Kaleminiz yoksa Bina
Yöneticisinden tükenmez kalem temin edebilirsiniz.)
7) Adayların Sınava Giriş Belgesinde sınava girecekleri SALON NUMARASI ve oturacakları SIRA
NUMARASI yazılıdır. Bir adayı sınava alırken belgesinde yazılı olan Salon Numarasına bakınız. Başka salonda sınava girmesi gereken adayları kesinlikle salona almayınız. Hiç kimse bir adayı Sınava Giriş Belgesinde belirtilen salondan başka bir salonda sınava almaya yetkili değildir. Atandığı salonda sınava girmeyen adayın sınavının geçersiz sayılacağını unutmayınız.
8) Cep telefonu, her türlü elektronik, mekanik cihaz, çanta vb. eşya yanında olan adayı sınav salonuna kesinlikle almayınız.
9) Her adayı, sıra numarasının bulunduğu yere oturtunuz.
10) Yerlerine oturan adaylara Sınava Giriş Belgeleri ile özel kimlik belgelerini sıralarının üzerine koymalarını söyleyiniz.
Sınav Başlamadan Önce Yapılacak İşlemler
Adayları salondaki yerlerine oturttuktan sonra, sırasıyla, aşağıdaki işlemleri yapınız:
1) Sınavın başlama saatinden 30 dakika önce Bina Sınav Sorumlusuna giderek salonunuza ait kapalı olan Salon
Sınav Evrakı Poşetini ve içinde salondaki aday sayısı kadar kalem, silgi vb. olan paketini, ilgili tutanağı imzalayarak teslim alınız ve hemen salona getiriniz.
2) Gerekirse su içmek, tuvalete gitmek vb. ihtiyacı olanlara yoklama yapmadan önce hemen gidip gelmeleri için birkaç dakikalık izin veriniz.
3) Salon Sınav Evrakı Poşetini hırpalamadan adayların önünde açınız.
4) Aday Kontrol Listesinden adayların ad ve soyadlarını okuyarak yoklama yapınız.
5) Listede mevcut adaylara bir işaret koymayınız, ancak sınava gelmediğini saptadığınız adaylar için Sınava
Girmedi kutucuğuna X işareti koyunuz.
6) Soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetlerini sayınız.
7) Soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetlerinin adaylara ad-soyadı denetimi yapılarak dağıtımını sağlayınız. Bu arada içinde kalem, silgi bulunan kutuları da adaylara veriniz.
8) Adaylara, kendilerine verilen soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetlerinin kendilerine ait olup olmadığını kontrol etmelerini ancak poşetleri açmamalarını söyleyiniz.
9) Adaylara verilen evrak kendilerine aitse soru kitapçığı ile cevap kâğıdı poşetlerini açmalarını söyleyiniz.
10) Adaylara Sınav başlamıştır. denmedikçe kitapçıkları okumamaları gerektiğini belirtiniz.
11) Soru kitapçığı ile cevap kâğıdı üzerindeki soru kitapçığı numarasını kontrol etmelerini söyleyiniz. Bu numaralar aynı olmalıdır.
12) Cevap kâğıtlarının üzerinde adaylarca doldurulması gereken yerler bulunmaktadır. Adaylara, bu alanları dikkatle okumalarını ve gereğini yapmalarını söyleyiniz. Bu alanları doğru ve eksiksiz doldurmayan adayların cevap kâğıtlarının değerlendirmeye alınamayacağını önemle vurgulayınız.
13) SINAVDA UYULACAK KURALLAR’ ı yüksek sesle okuyunuz. Adaylara dağıtılan soru kitapçığının arka kapağında da bu uyarılar bulunmaktadır. Adaylara okunan kuralları buradan takip edebileceklerini söyleyiniz.
14) Kitapçıklarda basım hatası olup olmadığını anlamak için adaylara, ilk sayfadan başlamak üzere hep birlikte soru kitapçıklarının sayfalarını hızlı hızlı ve tek tek son sayfaya kadar kontrol etmelerini söyleyiniz.
15) Sayfası eksik, basımı hatalı vb. soru kitapçıkları veya aynı adaya ait numaraları farklı soru kitapçığı/cevap kâğıdı varsa hemen Bina Sınav Sorumlusuna başvurarak bunların yedek evrakla değiştirilmesini sağlayınız.
Bu nedenle yedek evrak kullanıldığında hatalı evrakı, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğinden yedek evrakla size ulaştırılacak Hatalı Sınav Evrakı Dönüş Poşeti içine koyunuz.
16) Varsa adayların sorularını cevaplandırınız.
17) Yüksek sesle SINAV BAŞLAMIŞTIR. diyerek sınavı başlatınız. Sınav süresi “SINAV
BAŞLAMIŞTIR” duyurusundan itibaren hesaplanmalıdır.
18) Sınav için tanınan süreyi belirtiniz. Sınavın başlama ve bitiş saatlerini tahtaya da yazınız.
19) Sınav başladıktan sonraki ilk 15 dakika içinde gelen adayları Bina Sınav Sorumlusuna gönderiniz ve Bina Sınav Sorumlusundan alacağınız forma göre hareket ediniz. İzin Formunu, sınav sonunda Salon Sınav Tutanağına iliştiriniz. Bu adaylar için Aday Kontrol Listesinde Sınava Girmedi kutucuğuna koymuş olduğunuz X işaretini siliniz. Sınava geç başlayan adaylara ek süre vermeyiniz ve bu adayların T.C. Kimlik Numaralarını ve sınavın kaçıncı dakikasında sınava girdiği bilgisini Salon Sınav Tutanağına yazınız.
20) Sınava ilk 15 dakikadan daha geç gelen adayları sınav salonuna almayınız.
21) Sınava girmeyen adaylar varsa bunlara ait soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetini sayınız ve tamam olduğunu saptadıktan sonra bu poşetleri Salon Sınav Evrakı Poşeti içine koyarak güvenlik altına alınız, kimsenin açmasına ve incelemesine izin vermeyiniz.
Sınav Süresince Yapılacak İşlemler
1) Sınavın güvenliği ve adayların tedirgin olmamaları açısından, salonunuza ÖSYM Başkanının yetkilendirdiği görevliler dışında hiç kimseyi almayınız.
2) Sınava Giriş Belgelerini, adayların yüzlerine, Aday Kontrol Listesindeki fotoğraflarına ve özel kimlik belgelerine bakıp adayların dikkatini dağıtmadan dikkatle inceleyiniz.
3) Sınava Giriş Belgelerini toplamayınız. Sınava Giriş Belgeleri adayda kalacaktır.
4) Adayın kimliğinden şüphe duyduğunuzda, sınavın sonunda mutlaka adaya kendi el yazısıyla kimliğini açıklayan birkaç cümle yazdırıp adayın bunu imzalamasını sağlayınız. Bu kâğıdı ve adayın Sınava Giriş Belgesini Salon Sınav Tutanağına ekleyiniz.
5) Sınava adayın yerine bir başkasının girdiğinden eminseniz tutanağa yazınız ve adayı salondan çıkartınız.
6) Aday Kontrol Listesini inceleyiniz. Sınava girmeyenlerin ilgili alanda belirtilip belirtilmediğini, salondaki aday sayısıyla karşılaştırarak kontrol ediniz.
7) Salon Sınav Tutanağını dikkatle inceleyiniz. Sınava girmeyen adayların T.C. Kimlik Numaralarını Aday Kontrol Listesinden bulup tutanakta ayrılmış özel yerlere yazınız. Bu yerin altındaki kutulara, sınava giren ve girmeyen aday sayılarını kaydediniz.
8) Sınava girmeyen adaylar için Aday Kontrol Listesinde Sınava Girmedi kutucuğuna X işareti koyup koymadığınızı kontrol ediniz.
9) Adayların sınava metal eşya, çanta, cüzdan, cep telefonu, bluetooth, USB bellek vb. elektronik, mekanik cihaz, kulaklık, yüzük, bilezik, kolye, küpe, broş vb. eşyalar ile gelmeleri kesinlikle yasaktır. Sınav sırasında adayın üzerinde bu gibi eşyaların bulunduğunu fark ederseniz bunu, Adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. ifadesiyle birlikte mutlaka Salon Sınav Tutanağına yazınız.
10) Cevaplama işlemini erken tamamlayan adaylar ancak sınav süresinin ¾’ü tamamlandığında, soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını Salon Başkanına teslim ederek sınav salonundan çıkabilirler.
11) Adayların cevap kâğıtlarına yazmaları gereken bilgilerinde eksiklik olmamasına dikkat ediniz.
12) Sınav sonunda sıralama kolaylığı sağlar gerekçesiyle, salonu erken terk eden adayların soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını sıraların üzerinde kesinlikle bırakmayınız.
13) Sınav başladıktan sonra sınav süresinin ¾’ü tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınava devam etmek istemeyen adayı dışarı çıkarmayınız.
14) Salondaki bütün adayların salona konulan saati görememe olasılığını düşünerek her 10 dakikada bir, saatin kaç olduğunu tahtaya yazınız.
15) Sınavın bitimine 30, 15 ve 5 dakika kaldığını adaylara hatırlatınız.
16) Sınav sırasında adayların sessiz bir ortamda, dikkatleri dağılmadan soruları cevaplamaya çalışmaları esastır.
Bu nedenle salonda dolaşırken ses çıkarmamaya, bir adayın çok yakınında uzun süre durmamaya özen gösteriniz. Sınav süresince salonun köşe noktalarında durarak adayları sürekli olarak izleyiniz.
17) Sınav için tanınan süre sona erdiğinde, adaylara, yerlerinden kalkmadan soru kitapçıkları ve cevap kâğıtlarının toplanmasını beklemelerini söyleyiniz.
Sınav Bitiminde Yapılacak İşlemler
1) Sınav sona erdiğinde adaylardan soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını toplayınız.
2) Adaylara, sayım işlemleri bitmeden yerlerinden kalkmamaları gerektiğini belirtiniz.
3) Soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını topladıktan sonra dikkatle sayınız.
4) Adayların cevap kâğıtlarına yazmaları gereken bilgilerinde eksiklik varsa bunların aday tarafından tamamlanmasını sağlayınız.
5) Sayma işlemi bittikten, soru kitapçıkları ve cevap kâğıtlarının eksik olmadığı anlaşıldıktan sonra salondan çıkmak isteyen adaylara izin veriniz.
6) Sınava giren adayların cevap kâğıtlarını SIRA NUMARASI düzeninde sıralayınız.
7) Adaylardan Sınava Giriş Belgesi, kalem, silgi vb. toplamayınız.
8) Salon Sınav Tutanağını gözetmenlerle birlikte dikkatle okuyarak eksiksiz doldurup imzalayınız.
9) Salon Sınav Tutanağını sıra numarasına göre sıralanmış cevap kâğıtları destesi üzerine koyup hepsini mukavva plakalar arasına yerleştiriniz.
10) Mukavva plakanın üst kısmına yapıştırılmış olan Etiketi üzerindeki açıklamalara uygun olarak doldurup bir gözetmenle birlikte imzalayınız.
11) Sınava girmeyen adayların soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetlerini açmadan mukavva plakanın üstüne koyunuz. Sınava girmeyen adayların soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetlerini, kullanılan cevap kâğıtlarının içine mukavva plakalar arasına koymayınız.
12) Mukavvaları, üzerindeki sınava girmeyen adayların soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetleri ile birlikte lastik bantla kuşatarak Cevap Kâğıtları Paketini oluşturunuz.
13) Cevap Kâğıtları Dönüş Poşeti içine,
a) Cevap Kâğıtları Paketini
b) Aday Kontrol Listesini
c) varsa Hatalı Sınav Evrakı Dönüş Poşetini
d) varsa kopya kanıtlarını ve diğer belgeleri koyunuz ve poşeti kapatınız.
14) Bu poşet kapatıldıktan sonra tekrar açılamaz. Masaların üzerinde, soru kitapçığının içinde cevap kâğıdı kalmadığından emin olduktan sonra bu poşetin ağzını kapatınız.
15) Cevap Kâğıtları Dönüş Poşeti içine başka evrak koymayınız.
16) Soru kitapçıklarını ve Cevap Kâğıtları Dönüş Poşetini Salon Sınav Evrakı Poşetinin içine koyunuz. Poşeti lastik bantla kuşatınız.
17) Salon Sınav Evrakı Poşetinin içine bunların dışında herhangi bir şey (kalem, silgi vb.) koymayınız.
18) Salon Sınav Evrakı Poşetini Bina Sınav Sorumlusuna, Gözetmenlerle birlikte gidip Salon Sınav Evrakı
Teslim Tutanağını imzalayarak teslim ediniz.
SALON GÖREVLİLERİNİN KARŞILAŞABİLECEKLERİ ÖZEL DURUMLAR
Sınavda karşılaşılabilecek bazı durumlar ve bu durumlar karşısında izlenmesi gereken yollar aşağıda özetlenmiştir:
1) Sınavda bazı adayların soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetinde eksiklik veya hata (soru kitapçığı/cevap kâğıdında bozukluk vb.) olabilir. Eksik veya hatalı evrak varsa Salon Sınav Tutanağına yazınız ve durumu hemen Bina Sınav Sorumlusuna bildirerek yeni, açılmamış soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetinin ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğinden temin edilmesini sağlayınız. Bu amaçla sınava girmeyen başka bir adayın evrakını kesinlikle kullanmayınız. Başkasına ait sınav evrakını kullanan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.
2) Eksik/hatalı evrak yedek evrak ile tamamlanacaksa eksiklik giderilinceye kadar salonda sınavı başlatmayınız. Sınav başladıktan sonra yedek evrak ihtiyacı belirdiyse yedek evrak temin edilene kadar geçen süreyi, ilgili adayın mağduriyetini önlemek amacıyla sadece bu aday için sınav süresine ekleyiniz.
3) Bu adayın sınavı tamamlanmadan sınav salonunda kalan son üç adayı da sınav salonundan çıkartmayınız. Bu üç adayın sınav evrakını kendi sınav süreleri dolunca alınız, onlar için süre uzatmayınız.
4) Soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşeti açılmadan ilgili adaya verilmelidir. Ancak bir poşetin ilgili adaya verilmeden açılmış olduğunu fark ederseniz bu durumu mutlaka Salon Sınav Tutanağına yazınız ve bu aday için yedek evrak temin ediniz.
5) Yedek kullanılan cevap kâğıdını salondaki diğer cevap kâğıtları arasında ve kendi sırasında paketleyerek Salon Sınav Evrakı Poşeti içine koyunuz.
6) Hatalı olduğu için kullanılmayan sınav evrakını Hatalı Sınav Evrakı Dönüş Poşeti içine koyunuz.
7) Bir aday sınavın herhangi bir anında sınavı bırakıp dışarı çıkmak isteyebilir. Sınav süresinin ¾’ü tamamlanmadan önce ve sınavın son 15 dakikası içinde sınava devam etmek istemeyen adayı dışarı çıkarmayınız. Bu kurallara uymayan ve erken çıkmak için ısrar ederek sınav düzenini bozan aday olursa Bina Sınav Sorumlusuna bildirerek adayın salondan alınmasını sağlayınız. Aday sınav süresinin ¾’ü tamamlanıncaya kadar binada bekletilmelidir. Bina Sınav Sorumlusu bu kurala uymayan ve binadan çıkmak için ısrar eden adayları emniyet görevlilerine bildirerek, sınav süresinin ¾’ü tamamlanıncaya kadar binada bekletilmesini sağlamalıdır. Bu süre dolmadan binayı terk eden adayın bilgilerini Sınavı geçersiz sayılacaktır. kaydı ile Tutanakta belirtiniz.
8) Bu süreler dışında, cevaplama işlemini erken tamamlayan adaylar salondan dışarı çıkabilir. Ancak bu tek tek çıkışlar sırasında her adaydan soru kitapçığını ve cevap kâğıdını almayı unutmayınız.
9) Salonda tek bir aday kalsa bile sınav süresi bitmeden bu adayın salonu terk etmesini istemeyiniz.
10) Sınavda kopya almaya ya da vermeye kalkışan adaylar bulunabilir. Kopya girişimi saptanan adayın elinden cevap kâğıdını ve varsa kopya kanıtını alarak, Bina Sınav Sorumlusuna haber verip adayı salondan dışarı çıkarmak en doğru yoldur. Bazı durumlarda adayı salondan dışarı çıkarma yoluna gitmek sakıncalı olabilir. Karar yetkisi Salon Başkanına aittir. Ancak kopya eylemine karıştığı saptanan adayın T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadını Salon Sınav Tutanağına mutlaka yazınız, nasıl kopya çektiğini kısaca belirterek Sınavı geçersiz sayılacaktır. kaydı koyunuz.
11) Sınavda kural dışı davranışlarıyla sınavın düzenini bozan olursa bunların da kimlik bilgilerini olayla birlikte
Salon Sınav Tutanağına yazınız ve Sınavı geçersiz sayılacaktır. kaydı koyunuz. Bu gibilerin salondan dışarı çıkarılmasını sağlayınız. Böyle durumlarda Bina Sınav Sorumlusuna haber verip yardım isteyiniz. Binalarda sınav süresince emniyet görevlileri hazır bulunacaktır.
12) Bir adayın Sınava Giriş Belgesinde sınava gireceği salon olarak görevli olduğunuz salon yazılı olduğu hâlde, adayın adı Aday Kontrol Listesinde bulunmuyorsa bu adayı sınava alınız, T.C. Kimlik Numarasını, adı ve soyadını Listenin sonuna yazınız. Bu durumdaki adaylara verilmek üzere yedek soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşetini, Bina Sınav Sorumlusundan edininiz. Kullanılan yedek cevap kâğıdını, salona ait cevap kâğıtları arasında ve sırasında Salon Sınav Evrakı Poşeti içine koyunuz.
13) Adaylar bazı soruların yanlış olduğunu ya da doğru cevabının bulunmadığını ileri sürebilirler. Bu durumda
Salon Başkanı, Yanlışlık olması çok zayıf bir olasılıktır. Olsa bile ÖSYM gerekeni yapar. Size düşen iş, her soruyu cevaplamaya çalışmak ve en doğru olduğunu kabul ettiğiniz cevabı işaretlemekten ibarettir. demelidir. Soruyu okuyup adayların ileri sürdükleri iddiaların doğru olup olmadığını araştırma ve soruyu kendinize göre yorumlayıp karar verme yoluna gitmeyiniz.
14) Sınav sırasında adaylar, tuvalet, revir, sağlık, su içmek vb. ihtiyaçları için sınav salonundan kısa bir süre çıkmak isteyebilir. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin vermeyiniz. Sınav salonundan çıkan bir adayı kesinlikle bir daha sınav salonuna almayınız.
15) Görevliler arasında sınav kurallarına uymayanlar olursa (Sınav salonuna cep telefonu veya herhangi bir elektronik, mekanik cihaz ile gelmek, sınav sırasında cep telefonuyla konuşmak, gazete ve kitap okumak, birbirleriyle konuşmak, soru kitapçıklarını incelemek, soru kitapçığını dışarıya çıkarmak ve fotokopisini çekmek, adaylara cevaplamada yardım etmeye kalkışmak, görevli olduğu salonun dışında dolaşmak vb.) bu durumu yazılı olarak Bina Sınav Sorumlusuna bildiriniz.
ADAYLARIN KİMLİKLERİNİN DENETLENMESİNE İLİŞKİN BİLGİLER
1) Adayların sınav salonuna girişlerinde dikkat edilecek en önemli nokta, sınava giren adayın Sınava Giriş Belgesi ile Aday Kontrol Listesinde fotoğrafı bulunan aday olup olmadığını saptamaktır. Sınava giren adayın, Sınava Giriş Belgesi ile Aday Kontrol Listesinde fotoğrafı bulunan kişi olmadığı konusunda kesin bir yargıya varırsanız, Bina Sınav Sorumlusu ile binadaki emniyet görevlilerine durumu bildiriniz ve adayı sessizce salondan çıkartarak görevlilere teslim ediniz.
2) Adayın Sınava Giriş Belgesindeki fotoğrafa benzerliği konusunda bir kuşku duyar fakat kesin karara varamazsanız veya belgedeki fotoğrafın baskı kalitesinin bozuk, kötü olması nedeniyle adayı tanımakta güçlük çekerseniz sınav sonunda adaya bir kâğıt vererek, kendi el yazısıyla ve tükenmez kalemle kimliğini açıklayan birkaç cümle yazdırınız (adı-soyadı, doğum yeri ve tarihi, ana-baba adı, okuduğu okul vb.). Bu yazıyı, varsa adayın yanında bulunan bir adet fotoğrafını ve Sınava Giriş Belgesini Salon Sınav Tutanağına ekleyiniz. Yanında fotoğrafı bulunmayan adaylara fotoğraflarını 5 gün içinde ÖSYM'ye bir dilekçe ekinde ulaştırmalarını, ulaştırmadıkları takdirde sınavlarının iptal edileceğini, fotoğrafın, son altı ay içinde adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmasının gerektiğini söyleyiniz ve bu durumu tutanakta belirtiniz.
3) Genel olarak, yerine başkasını sınava sokmak isteyen sahteciler kendi Sınava Giriş Belgesini, yerlerine sınava giren adaylara vermektedirler. Bu durumda sınava giren aday her iki belgeyi de yanında bulundurmaktadır. Bu nedenle kimlik denetimi sırasında adayın fotoğraf ve kimlik bilgileri yanında Aday Kontrol Listesine de bakılmalıdır. Sınava Giriş Belgelerini kontrol ederken görevlilerin çok dikkatli olmaları, her adayın yüzüne iyice bakarak adayı belgedeki fotoğraf ve özel kimlik belgesindeki fotoğrafla karşılaştırmaları son derece önemlidir.
4) Adayın Sınava Giriş Belgesindeki fotoğrafı ile listelerdeki fotoğrafı arasında fark bulunuyorsa veya fotoğraflara benzerliği konusunda kesin karara varılamazsa 1. maddede belirtilen işlemler yapılmalıdır. Ancak az sayıda da olsa listelerde bazı adayların fotoğrafları bulunmayabilir. Bu durumdaki adayların Sınava Giriş Belgelerindeki fotoğraflarının dikkatle incelenmesi gerekmektedir.
SALON SINAV TUTANAĞININ DOLDURULMASINA İLİŞKİN KURALLAR
Salon Sınav Tutanakları sistemin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu tutanaklar Merkezimizde tek tek gözden geçirilmekte ve işlemler bu tutanaklara göre sonuçlandırılmaktadır. Bu nedenle tutanakların, Salon Başkanlarınca, okunaklı ve hatasız bir şekilde doldurulması zorunludur. Tutanak sınav süresi içerisinde dolma kalem veya tükenmez kalemle doldurulacaktır.
Tutanakların düzenlenmesinde şu noktalara özellikle dikkat etmek gerekmektedir:
1) Salon Sınav Tutanağında yer alan sorular gerekli titizlik gösterilerek cevaplandırılmalıdır.
2) Aday Kontrol Listesinde adı ve soyadı olduğu hâlde sınava girmeyen adayların T.C. Kimlik Numaraları Salon Sınav Tutanağında ayrılmış özel yere mutlaka yazılmalıdır.
3) Kopya ya da başka bir nedenle sınavının geçersiz sayılması istenen adaylar olursa bunların T.C. Kimlik Numarası, ad ve soyadları tutanağa açıkça yazılmalıdır. Adayların ne yaptıkları, kopya çekmişlerse nasıl çektikleri açıkça belirtilmeli ve bu adaylar için Sınavı geçersiz sayılacaktır. ifadesi mutlaka konulmalıdır.
4) Bir salondaki adaylar topluca sınav kurallarına aykırı bir tutum içine girecek olursa durum Salon Sınav Tutanağına açıkça yazılmalı ve Salondaki bütün adayların sınavı geçersiz sayılacaktır. ifadesi mutlaka konulmalıdır.
5) Burada belirtilenler dışında sınavın iptalini gerektirecek kural dışı bir olay olursa gerekçeleri açık olarak Salon Sınav Tutanağına mutlaka yazılmalıdır.
6) Salon Başkanı ve Gözetmenlerin ad ve soyadlarıyla çalıştıkları kurum açıkça yazılmalı ve Salon Sınav Tutanağı salondaki bu görevlilerce imzalanmalıdır.
Sınavın kurallara uygun olarak yapılmasında göstereceğiniz özen için
teşekkür ederiz.
ÖSYM BAŞKANLIĞI

SINAVDA UYULACAK KURALLAR
Bu kurallar, sınav başlamadan önce adaylara yüksek sesle okunacaktır.
1) Cep telefonu ile sınava girmek kesinlikle yasaktır. Çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla; cep bilgisayarı, saat, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla; silah ve benzeri teçhizatla; müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap cetveli, hesap makinesi, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla da sınava girmek kesinlikle yasaktır. Sınava çanta, kalem, silgi, kalemtıraş, saat vb., kulaklık, küpe, bilezik, broş vb. takı, metal para vb. herhangi bir metal eşya ile girmek, su dışında içecek ve yiyecek getirmek de yasaktır. Bu şekilde sınava girmiş adayların bilgisi mutlaka Salon Sınav Tutanağına yazılacak, bu adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
2) Sınavda verilen toplam cevaplama süresi soru kitapçığında yazılıdır. Sınav başladıktan sonra sınav süresinin ¾’ü tamamlanmadan önce ve sınavın son 15 dakikası içinde adayın sınavdan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir.
3) Sınav salonundan çıkan aday, her ne sebeple olursa olsun tekrar sınav salonuna kesinlikle alınmayacaktır.
4) Sınav süresince görevlilerle konuşmak, görevlilere soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de adaylarla yakından ve alçak sesle konuşmaları, adayların birbirinden kalem, silgi vb. şeyleri istemeleri kesinlikle yasaktır.
5) Sınav sırasında, görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. Kurallara aykırı davranışta bulunanların ve yapılacak uyarılara uymayanların kimlik bilgileri tutanağa yazılacak ve sınavları geçersiz sayılacaktır.
6) Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye kalkışan, kopya veren, kopya çekilmesine yardım edenlerin kimlik bilgileri Salon Sınav Tutanağına yazılacak ve bu adayların sınavları geçersiz sayılacaktır. Görevliler kopya çekmeye veya vermeye çalışanları uyarmak zorunda değildir, sorumluluk size aittir. Adayların test sorularına verdikleri cevapların dağılımları bilgi işlem yöntemleriyle incelenecek, bu incelemelerden elde edilen bulgular bireysel veya toplu olarak kopya çekildiğini gösterirse kopya eylemine katılan adayın/adayların cevaplarının bir kısmı veya tamamı iptal edilecektir. Cevap kâğıdınızı başkaları tarafından görülmeyecek şekilde tutmanız gerekmektedir. Sınav görevlileri bir salondaki sınavın, kurallara uygun biçimde yapılmadığını, toplu kopya girişiminde bulunulduğunu raporlarında bildirdikleri takdirde, ÖSYM takdir hakkını kullanarak bu salonda sınava giren tüm adayların sınavını geçersiz sayabilir.
7) Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanlar bulunmaktadır. Bu alanları doldurunuz. Cevap kâğıdına yazılacak her türlü yazıda ve yapılacak bütün işaretlemelerde kurşun kalem kullanılacaktır. Tükenmez kalem ve dolma kalem kesinlikle kullanılmayacaktır. Cevapların cevap kâğıdına işaretlenmiş olması gerekir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar dikkate alınmayacaktır.
8) Sınavda size kendi adınıza düzenlenmiş, bir adet soru kitapçığı/cevap kâğıdı poşeti açılmamış şekilde verilecektir. Bu poşet sizin tarafınızdan açılmalıdır. Poşet açık olarak size verilmiş ise Salon Başkanını uyararak sizin için yeni bir evrak temin edilmesini ve bu durumun Tutanakta belirtilmesini sağlayınız.
9) Soru kitapçığınızı alır almaz, sayfaların eksik olup olmadığını, kitapçıkta basım hatalarının bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Soru kitapçığınızın sayfası eksik veya basımı hatalı ise değiştirilmesi için Salon Başkanına başvurunuz.
10) Soru kitapçığı numarasının cevap kâğıdındaki numara ile aynı olup olmadığını kontrol ediniz. Farklı olması durumunda Salon Başkanından yeni bir sınav evrakı poşeti isteyiniz.
11) Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM’de tek tek incelenecektir. Soru kitapçığının tek sayfası ile eksik çıksa sınavınız geçersiz sayılacaktır.
12) Cevap kâğıdına yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde eksiklik ve/veya yanlışlık olması hâlinde sınavınızın değerlendirilmesi mümkün olamamaktadır. Tarafınızdan yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde eksiklik ve/veya yanlışlık olması hâlinde durumunuz Salon Sınav Tutanağında belirtilecektir.
13) Soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde için kullanabilirsiniz.
14) Sınav süresinin bittiği ilan edildiğinde soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları salon görevlileri tarafından toplanıncaya kadar yerlerinizde kalınız.
15) Sınav salonundan ayrılmadan önce soru kitapçığınızı ve cevap kâğıdınızı salon görevlilerine teslim etmeyi unutmayınız.
16) Soruları ve/veya bu sorulara verdiğiniz cevapları ayrı bir kâğıda yazıp bu kâğıdı dışarı çıkarmanız kesinlikle yasaktır.
17) Sınavın bitmesine 30, 15 ve 5 dakika kaldığı yüksek sesle hatırlatılacaktır.
18) Her testin cevaplarını cevap kâğıdında o test için ayrılmış alana işaretlemeye dikkat ediniz. İlgili testin cevaplarını cevap kâğıdında doğru alana işaretlemediğiniz takdirde oluşacak değerlendirme sonuçlarından sorumlu olduğunuzu unutmayınız.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVLARINDA
GÖREVLENDİRMELERE İLİŞKİN ESASLAR
Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan ve 6 Ocak 1982 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Kuruluş, İşleyiş ve Görev Yönetmeliği'nin Seçme ve Yerleştirme
Sınavlarında Görevlendirme Esasları'na ilişkin maddeleri:
Madde 11. Üniversite öğretim elemanları ve diğer görevliler sınav haftasını içine alan yurtdışı izin ya da görev, uzun süreli hastalık ve kesinlikle asli görev yerinde bulunma gereği gibi zorlayıcı nedenler dışında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında kendilerine verilecek görevleri yapmakla yükümlüdürler. Üniversite Rektörleri, yukarıdaki fıkra hükmü gereği sınavda görev alacak öğretim elemanlarının ve diğer görevlilerin tam listesini her yılın Ocak ayı içinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına bildirir. Öğretim elemanlarının ve diğer görevlilerin görev tür ve yerleri ÖSYM Başkanlığı tarafından hazırlanacak yönerge hükümlerine göre her sınav döneminde yeniden belirlenir.
Madde 12. Öğretim elemanlarının ve diğer görevlilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında kendilerine verilen görevden çekilmeleri için mazeretlerinin, bağlı bulundukları Üniversite Rektörünce kabul edilmesi gerekir. Rektör kararını en kısa zamanda ÖSYM Başkanlığına bildirir. Yükseköğretim Kurulu Başkanı yukarıdaki 11. Maddede belirlenen zorlayıcı nedenler dışında ve geçerli mazereti olmaksızın görev kabul etmeyen, görev yerine gelmeyen ya da görevin gereklerini yerine getirmeyenler hakkında soruşturma açılmasını, ilgili yükseköğretim kurumunun yetkili organından ister.
ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN Kanun No. 6114 Kabul Tarihi: 17/2/2011
Ceza hükümleri
MADDE 10 – (1) Başkanlık tarafından yapılan sınavlarla ilgili olarak, sınav sorularının hazırlanma sürecinden başlamak üzere, görevlendirilen kişiler, başka bir kamu kurumunda veya özel kuruluşta görevli olup olmadığına bakılmaksızın, bu Kanun hükümlerine göre ifa ettiği görev bakımından, kamu görevlisi sayılır.
(2) Bu Kanun hükümlerine göre gizli olan bilgileri, hukuka aykırı olarak elde eden veya elinde bulunduran kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu bilgileri ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(3) Başkanlık tarafından yapılan sınavlarda;
a) Ses veya görüntü nakleden cihaz kullanmak suretiyle kopya çeken veya bu suretle kopya çekilmesine aracılık eden,
b) Başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan,
c) Kopya çektirilmesine imkân sağlayan, kişi; fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Sınav sonuçlarını adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde değiştiren kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(5) Sınavda kopya çektiği tespit edilen adayın sınavı, Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir. Bu aday, sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıl süreyle Başkanlık tarafından yapılan hiçbir sınava aday olarak başvuramaz ve giremez. Sınavı iptal edilenlerin, iptal kararı verilmeden önce, bu sınavdaki başarısına dayalı olarak bir kamu görevine atanmış veya sair bir hak iktisap etmiş olması hâlinde, ilgili kurum yetkilileri tarafından görevine derhal son verilir ve kendisine sağlanan hak geri alınır. Bu fıkrada yer alan hükümler ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda yer alan fiilleri işleyen adaylar hakkında da uygulanır.
(6) Bu maddede tanımlanan suçların bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır. Bu suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
(7) Gizlilik ihlali suretiyle soruların elde edilmiş olmasından yararlanarak kopya çektiği için kendisiyle ilgili sınavın iptaline karar verilen adayın, soruların kimler tarafından temin edildiği ve ne suretle eline geçtiği hususunda bilgi vermesi hâlinde, Yönetim Kurulu kararıyla, sınava giriş yasağının süresi kısaltılabileceği gibi yasak tamamen de kaldırılabilir.
(8) Bu Kanun hükümlerine göre kamu görevlisi sayılan kişiler hakkında, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri
iddia edilen suçlardan dolayı, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine göre, soruşturma izni kararı vermeye ÖSYM Yönetim Kurulu; Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri hakkında ise Yükseköğretim Genel Kurulu yetkilidir.

 
Bu duyuru 1049 kez okunmuştur.
Yorum yazabilmeniz için sisteme giriş yapmanız gerekir.
Toplam Yorum Sayısı : 2
 Fisiyingiller - Sevgi ÖZKAN 3/24/2011 6:15:07 PM 
Sınava gireceık ablalarıma ve abilerime başarılar dilerim. Allah yardımcıları olsun. 
 Çankırı - Çankırı DERNEK YÖNETİMİ 3/23/2011 4:39:16 PM 
Bütün öğrencilerimize başarılar dileriz. 
MEZUNLARIMIZ
Sizce Bu Kim ?
 
 
 
Şu anda sitede 1 kişi var.
Copyright © 2024 Çankırı Çayırpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Her Hakkı Saklıdır.
Sitedeki bilgi ve resimler resmi belge veya kanıt olarak kullanılamaz.
eposta: cayirpinar18@hotmail.com - cayirpinar18@gmail.com
Telefon : 0376 212 09 55 - 0541 818 70 05